Okazuje się, że picie kawy obniża ryzyko śmierci. Czy można zatem uznać, że picie kawy jest zdrowe? Ludzie pijący kawę z cukrem są aż do 31% mniej narażeni na śmierć w ciągu siedmiu lat od obserwacji niż osoby niepijące kawy. Natomiast osoby, które piją kawę niesłodzoną, są do 21% mniej narażone na śmierć w tym samym okresie. Wyniki badania ukazały się w czasopiśmie Annals of Internal Medicine.
Kawa zmniejsza ryzyko zgonu
Badania sprzed kilku lat obserwujące wpływ kawy na zdrowie dowodziły, że picie jej wiąże się z niższym ryzykiem śmierci. Natomiast wcześniej nie rozróżniano tego na kawę gorzką, spożywaną z cukrem i słodzikami. Zrobili to dopiero naukowcy z American College of Physicians podczas siedmioletniego okresu obserwacji.
Badacze obserwowali grupę składającą się z ponad 171000 osób z Wielkiej Brytanii bez chorób serca oraz nowotworów. Uczestnicy badania wypełniali kwestionariusz opisujący swoje zachowania żywieniowe i zdrowotne. Deklarowali tam także swoje nawyki związane ze spożywaniem kawy (czy ją pili, ile filiżanek dziennie, czym słodzili). Później naukowcy porównywali zebrane dane odnośnie do konsumpcji kawy słodzonej cukrem, słodzikami, gorzkiej ze zgonami z różnych powodów.
Godne uwagi są wyniki badania podczas siedmioletniego okresu obserwacji. Mianowicie, ludzie pijący nawet niewielką ilość kawy byli mniej narażeni na śmierć o 16-21% od osób niepijących. Dodatkowo uczestnicy pijący kawę słodzoną z cukrem (pijący dziennie 1,5-3,5 filiżanek) byli o 29-31% mniej narażeni na śmierć. Wyniki były niejednoznaczne dla uczestników, którzy używali sztucznych słodzików w swojej kawie.
Picie kawy z cukrem a zdrowie
Wcześniejsze badania obserwujące wpływ kawy wykazały, że wiąże się z niższym ryzykiem śmierci. Jednak nie różnicowały kawy gorzkiej, słodzonej cukrem czy sztucznymi słodzikami. Jak już wspominałam wcześniej, wyniki pokazują, że kawa słodzona cukrem wiązała się z najniższym ryzykiem śmierci. Oczywiście istotne jest, że średnia dzienna ilość cukru na filiżankę kawy była znacznie niższa niż w innych napojach słodzonych.
Osoby biorące udział w badaniu, które piły kawę słodzoną cukrem, dodawały średnio tylko +- 1 łyżeczkę cukru na filiżankę kawy. Badacze nie są pewni, który składnik kawy wywiera tak intensywny wpływ na życie człowieka. Jednocześnie zalecają zachowanie umiaru ze słodzeniem kawy, a tym bardziej używania sztucznych słodzików. Dla osób głodnych wiedzy o wpływie kawy na zdrowie zachęcam do przeczytania artykułu o wpływie kofeiny na objawy ADHD.