Naukowcy z Uniwersytetu w Jyväskylä przeprowadzili badanie, w którym ocenili wpływ diety na tempo biologicznego starzenia się. Badając bliźnięta, badacze analizowali wpływ czynników genetycznych na proces starzenia. Wyniki ich badania sugerują, że genetyka może odgrywać większą rolę w procesie starzenia biologicznego niż czynniki środowiskowe.
Biologiczne starzenie — co to jest?
Biologiczne starzenie to proces, który polega na stopniowym osłabieniu funkcji organizmu na poziomie komórkowym, tkankowym i narządowym. W przeciwieństwie do starzenia się chronologicznego, określanego liczbą przeżytych lat, starzenie biologiczne zależy od wielu czynników, w tym genetyki, stylu życia, diety oraz warunków środowiskowych.
Czytaj także: Przełom w terapii chorób neurodegeneracyjnych?
Na czym polegało badanie?
Badanie objęło 826 bliźniąt w wieku 21–25 lat. Naukowcy ocenili ich nawyki żywieniowe za pomocą specjalnego kwestionariusza. Następnie przeanalizowali, w jaki sposób dieta wpływa na tempo biologicznego starzenia się organizmu.
Proces starzenia mierzono za pomocą dwóch metod epigenetycznych – GrimAge i DunedinPACE. Są to tzw. zegary epigenetyczne, czyli modele obliczeniowe, które określają wiek biologiczny na podstawie wzorców metylacji DNA, regulujących ekspresję genów.
Na podstawie zebranych danych wyodrębniono różne wzorce żywieniowe i oceniono ich wpływ na starzenie. Naukowcy uwzględnili zarówno czynniki indywidualne, jak i wpływ genów oraz środowiska rodzinnego poprzez analizę porównawczą bliźniąt.
Dieta wpływa na starzenie się? Co jeść, by długo żyć?
Badacze wyróżnili sześć głównych wzorców żywieniowych:
- Dieta bogata w fast foody, uboga w owoce i warzywa
- Dieta roślinna
- Dieta zdrowa
- Dieta zachodnia z rzadkim spożywaniem ryb
- Dieta zachodnia ze standardową ilością ryb
- Dieta zrównoważona
Okazało się, że osoby stosujące dietę roślinną, zdrową i zrównoważoną starzały się wolniej według zegara epigenetycznego GrimAge w porównaniu do osób na diecie bogatej w fast foody i ubogiej w owoce oraz warzywa. Szybsze tempo starzenia zaobserwowano natomiast u osób na diecie zachodniej z niskim spożyciem ryb. Wyniki te były niezależne od płci, spożycia alkoholu, palenia i liczby spożywanych kalorii.
Podobne zależności wykazał drugi zegar epigenetyczny (DunedinPACE). Osoby stosujące dietę roślinną starzały się wolniej niż te spożywające dużą ilość fast foodów i niewielką ilość owoców oraz osoby na diecie zachodniej z ograniczonym spożyciem ryb.
Czytaj także: Niebezpieczne suplementy diety: niewidzialne zagrożenie dla zdrowia
Co wpływa na starzenie się — dieta czy geny?
Badacze wykazali również, że wpływ wspólnego podłoża genetycznego na związek między dietą a starzeniem biologicznym był silniejszy niż wpływ czynników środowiskowych. Oznacza to, że na proces starzenia biologicznego mocniej wpływają nasze geny niżeli stosowna dieta. Niemniej odpowiednio zbilansowana dieta, jest bardzo ważna dla zdrowia naszego organizmu.