Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Stanowią ważny element budulcowy m.in. błon komórkowych, uczestnicząc także w przekazywaniu sygnałów do/z komórki. Trzy najważniejsze typy kwasów omega-3 uczestniczących w fizjologii człowieka to kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA).
W okresie nastoletniości, w budowie mózgu zachodzą duże zmiany (szczególnie w okolicy przedczołowej, która odgrywa duże znaczenie w utrzymywaniu uwagi na zadaniu.
DHA jest najbardziej rozpowszechnionym kwasem tłuszczowym w mózgu, szczególnie właśnie w okolicy przedczołowej.
W związku z tym, że ssaki nie są w stanie syntetyzować ALA i mogą go jedynie uzyskiwać z diety, omega-3 suplementuje się w różnych stanach chorobowych. Aktualnie trwa wiele badań, które dowodzą pozytywnego wpływu omega-3 na patologie człowieka. Także w psychiatrii wykazano taki pozytywny wpływ (omówienie tutaj).
Kwasy omega-3 w ADHD
Od wielu lat prowadzone są także badania dotyczące wpływu kwasów omega-3 na poprawę objawów ADHD.
W jednej z największych meta-analiz dotychczas przeprowadzonych uznano, że supmentacja omega-3 ma umiarkowany wpływ na objawy ADHD. Na tej podstawie suplementacja nie została uwzględniona w żadnych wytycznych dotyczących leczenia ADHD (opowiadałem o tym w moim wykładzie nt. ADHD u dzieci).
Istnieją jednak badania, które przekonują, że omega-3 mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasilenie objawów. Ich autorzy przekonują, że różnice w efekcie supementacji w różnych badaniach wynikają z faktu, że stosowane są w nich różne preparaty, podczas gdy bardzo ważnym parametrem skuteczności jest skład (dokładnie rzecz biorąc: proporcja kwasów) preparatu.
Nowe badanie
Mając powyższe na uwadze, autorzy nowego badania postanowili ocenić wpływ poszczególnych kwasów omega-3 na efekt preparatu.
Autorzy hiszpańskiego ośrodka ISGlobal i Instytutu Badań ds. Zdrowia im. Ojca Virgili zbadali, czy zwiększenie suplementacji kwasów DHA i ALA było związane z poprawą uwagi w grupie 332 nastolatków z Barcelony.
Uczestników poddano komputerowym testom mierzącym czas reakcji, w celu określenia zdolności utrzymywania uwagi selektywnej i trwałej, zdolności inhibicji reakcji w przypadku bodźców rozpraszających i impulsywności.
Uczestnicy odpowiadali również na serię pytań dotyczących zwyczajów żywieniowych i oddali próbki krwi, w celu pomiaru poziomu DHA i ALA.
Wyniki
Po przeanalizowaniu wyników, naukowcy doszli do wniosku, że wyższy poziom DHA jest związany z lepszą uwagą selektywną i trwałą oraz z blokowaniem rozpraszania. Co ciekawe, poziom ALA nie był związany z poziomem uwagi, ale z mniejszą impulsywnością.
Oczywiście w celu dokładnej oceny i potwierdzenia powyższych zależności konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań na większych populacjach pacjentów.
Osoby zainteresowane tematyką najnowszych informacji naukowych ze świata ADHD zapraszamy na naszą grupę ADHD u dzieci, ADHD u kobiet oraz ADHD u dorosłych.
Zapraszam też do subskrybowania naszego kanału na YT, gdzie zajmujemy się tematyką ADHD.