Najnowsze badanie dostarcza dowodów na kluczową rolę witaminy D w utrzymaniu zdrowia matki i prawidłowego rozwoju płodu. Odpowiednie odżywianie, zarówno na wczesnym etapie ciąży, jak i w okresie poprzedzającym poczęcie, może korzystnie wpływać na zdrowie dziecka.
Poziom witaminy D w ciąży
Naukowcy podkreślają, że poziom witaminy D, podobnie jak inne istotne parametry, takie jak stężenie żelaza i kwasu foliowego, powinien być regularnie monitorowany zarówno w trakcie ciąży, jak i podczas jej planowania.
Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie The American Journal of Clinical Nutrition.
Badanie
W badaniu wzięło udział 351 kobiet w różnych etapach ciąży (6-13 tydzień oraz 16-21 tydzień). Naukowcy mierzyli poziom witaminy D w próbkach ich surowicy, a następnie oceniali wzrost płodu za pomocą USG. Po urodzeniu dzieci zmierzono ich wagę i długość ich ciała. Aby zbadać, jak poziom witaminy D u matek wpływa na ryzyko przedwczesnego porodu oraz niską masę urodzeniową, badacze skonstruowali krzywe wzrostu płodu, analizując różne stężenia witaminy D w organizmach matek.
Witamina D w ciąży a przedwczesny poród
Okazało się, że kobiety, u których poziom witaminy D w pierwszym trymestrze wynosił poniżej 40 nmol/l, były czterokrotnie bardziej narażone na przedwczesny poród w porównaniu do kobiet z poziomem ≥80 nmol/l. Natomiast wyższy poziom witaminy D w tym okresie wiązał się z niewielkim, ale statystycznie istotnym wydłużeniem ciała płodu.
Z kolei poziom witaminy D w drugim trymestrze nie wykazywał związku ani ze wzrostem płodu, ani z wynikami ciąży. Podkreśla to znaczenie tej witaminy zwłaszcza we wczesnych etapach ciąży.
Jakie produkty są bogate w witaminę D?
Witamina D występuje w dużych ilościach w produktach takich jak:
- Tłuste ryby (np. łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk)
- Wątróbka (np. wołowa)
- Jajka (głównie żółtka)
- Grzyby (szczególnie te wystawione na działanie promieni UV, jak grzyby shiitake)
- Produkty mleczne (np. mleko, jogurty, sery)
- Wzbogacone napoje roślinne i margaryny
Ponadto, witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. Regularne, umiarkowane wystawianie się na słońce, przy zachowaniu ostrożności i stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych, wspomaga naturalną produkcję tej witaminy w organizmie.