poniedziałek, 28 listopada, 2022

Czy warto liczyć kalorie? wpływ restrykcji kalorycznej na zdrowie

Pewnie każdy z nas usłyszał już tyle informacji na temat idealnego sposobu odżywiania, że powstałby z tego nie jeden doktorat. Dieta keto, intermittent fasting, frutarianizm – każda znajdzie swoich zwolenników, ale pewnie tyle samo przyjmie również krytyki. 

Gdzie kucharek 6, tam 12 poglądów.

Jednak 2 + 2 zawsze da nam 4. Zatem jakie są fakty? Czy warto liczyć kalorie?  

O tym postanowili przekonać się naukowcy z Uniwersytetu Yale.

Przeprowadzili oni badanie obejmujące ponad 200 uczestników, których zadaniem było ograniczyć podaż kaloryczną o 14%, zachowując przy tym codzienne nawyki żywieniowe.

Głównym obszarem zainteresowania badaczy był wpływ restrykcji kalorycznej na układ immunologiczny. Długotrwały stan zapalny jest jednym z wielu przyczyn niektórych chorób przewlekłych, więc jego wpływ na organizm w dużej mierze można podsumować jako niekorzystny. Temu zjawisku postanowiono się bliżej przyjrzeć. Co się okazało?

Grasica nie rośnie w miarę jedzenia 

Ten położony zamostkowo narząd, odpowiada za dojrzewanie części limfocytów – komórek naszego organizmu biorących udział w odpowiedzi odpornościowej. Z wiekiem, w naturalny sposób, ulega on stopniowemu zanikowi.

Co ciekawe, u uczestników badania ograniczających ilość przyjmowanych kalorii, po 2 latach od rozpoczęcia diety, w grasicy odnotowano mniejszą zawartość tłuszczu oraz większą objętość funkcjonalną nardządu.

Kolejnie, pod okular mikroskopu wzięto tkankę tłuszczową, w której również znajdziemy komórki układu odpornościowego. Jej właściwości analizowano u uczestników badania na początku, po roku, a następnie po 2 latach. To ujawniło rolę kilku genów w poprawie odpowiedzi przeciwzapalnej. 

Postanowiono sprawdzić, czy któryś z nich jest ściśle związany z ograniczeniem liczby kalorii. 

Najwięcej nadziei budzi gen dla PLA2G7, jednego z czynników aktywujących płytki. To białko o dość egzotycznej nazwie produkowane jest przez makrofagi i, jak się okazuje, jego wytwarzanie spada przy ograniczonej liczbie kalorii.

Aby sprawdzić, czy założenia są słuszne, wykorzystano myszy laboratoryjne. Po zmniejszeniu stężenia PLA2G7, gryzonie cieszyły się dłużej funkcjonującą grasicą oraz w większym stopniu chronione były przed procesem zapalnym związanym z wiekiem.

Niezaprzeczalnym sukcesem badania jest wskazanie nowych zależności między metabolizmem a układem odpornościowym z wyszczególnieniem roli białka PLA2G7. 

Która dieta zatem jest najlepsza? Cytując prof. Dixita: „czas pokaże”. Jednak jedno jest pewne. Proste ograniczenie liczby kalorii, bez wprowadzania skomplikowanej diety, ma znaczący wpływ na zależności metaboliczno – immunologiczne, co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Na podstawie:

  1. O. Spadaro, Y. Youm, I. Shchukina, S. Ryu, S. Sidorov, A. Ravussin, K. Nguyen, E. Aladyeva, A. N. Predeus, S. R. Smith, E. Ravussin, C. Galban, M. N. Artyomov, V. D. Dixit. Caloric restriction in humans reveals immunometabolic regulators of health spanScience, 2022; 375 (6581): 671 DOI: 10.1126/science.abg7292
  2. Timothy W. Rhoads, Rozalyn M. Anderson. Caloric restriction has a new playerScience, 2022; 375 (6581): 620 DOI: 10.1126/science.abn6576
  3. Yale University. „Calorie restriction trial reveals key factors in extending human health.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 February 2022. 

Wiktoria Suchcicka
Wiktoria Suchcicka
Wiktoria Suchcicka jest studentką kierunku lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Interesuje się w szczególności neurobiologią, neurochirurgią oraz neuropsychiatrią.

powiązane artykuły

4,633FaniLubię
1,489ObserwującyObserwuj
1,580SubskrybującySubskrybuj

Popularne artykuły

%d bloggers like this: