poniedziałek, 20 maja, 2024

Jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko depresji

Dla wielu samo zbieranie grzybów jest przyjemnością. Po przyrządzeniu grzyby cieszą także walorami smakowymi. Wydawałoby się, że to już jest układ idealny. Okazuje się, jednak że mają one także wiele zalet zdrowotnych. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i przedwczesnej śmierci oraz korzystnie wpływają na zdrowie psychiczne, w tym depresji.

Grzyby w diecie a depresja

Naukowcy z Penn State College of Medicine przeanalizowali dane związane z dietą i zdrowiem psychicznym zebrane od ponad 24 tys. Amerykanów w latach 2005-2016. Po analizie wywnioskowali, że osoby, które częściej jadły grzyby, miały lepsze samopoczucie na co dzień i rzadziej chorowały na depresję. Niestety dane, którymi dysponowali badacze, nie zawierały szczegółowych informacji na temat gatunków grzybów, które były spożywane przez uczestników badania.

Źródło cennych składników odżywczych

Grzyby są cennym źródłem białka, witamin, minerałów, błonnika, ale także przeciwutleniaczy. Według badaczy z Penn State grzyby zwierają aminokwas – ergotioneinę. Jest to środek przeciwzapalny, przeciwutleniacz, którego ludzie nie produkują. Może on chronić przed uszkodzeniem komórek i tkanek w organizmie. Wysoki poziom tego składnika może również obniżyć poziom stresu oksydacyjnego, co zmniejsza ryzyko raka, ale i depresji. Badania wykazały, że przeciwutleniacze pomagają zapobiegać także innym chorobom psychicznym jak schizofrenia, choroba afektywna dwubiegunowa i zaburzenia lękowe.

Pieczarki białe, które często są spożywane nawet przez osoby, które deklarują, że nie lubią innych grzybów, zawierają potas. Potas zmniejsza niepokój. Może mieć to wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na zaburzenia lękowe. Inne gatunki grzybów jadalnych, między innymi Sopolówka jeżowata, syntezują czynnik wzrostu nerwów, co może mieć wpływ na zapobieganie zaburzeniom neuropsychiatrycznym, w tym depresji.

Badanie przeprowadzone przez zespół z Penn State College of Medicine otwiera furtkę do kolejnych badań nad związkiem chorób psychicznych i grzybów. Na ten moment musimy czekać na wyniki, najlepiej zajadając potrawy z grzybów. 😉 W między czasie zachęcam do zapoznania się z naszym artykułem w temacie radzenia sobie z depresją.

Karolina Król-Groszek
Karolina Król-Groszek
Karolina Król-Groszek jest psychologiem, absolwentką Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W swojej pracy towarzyszy dzieciom i dorosłym w przejściu ze strefy komfortu do strefy wzrostu, umożliwiając osiągnięcie wyższego poziomu samorealizacji. Obecnie hiperfoksuje się na neuropsychologii, która pozwala na zrozumienie, w jaki sposób procesy neurobiologiczne i chemiczne wpływają na funkcjonowanie poznawcze i codzienność człowieka.

powiązane artykuły

14,162FaniLubię
1,473ObserwującyObserwuj
22,100SubskrybującySubskrybuj

Popularne artykuły