Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) są główną przyczyną niepełnosprawności i zgonów na świecie. Badania sugerują, że spożycie ciemnej czekolady może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych takich jak nadciśnienie i zakrzepica żył głębokich.
Choć występowanie chorób sercowo-naczyniowych różni się w zależności od danego regionu, stanowią one główne źródło zgonów i niepełnosprawności na świecie. Tylko W 2019 roku odnotowano aż 523 miliony przypadków CVD. W Polsce 37% zgonów rocznie dotyczy osób zmagających się właśnie z problemami sercowo-naczyniowymi, co czyni je główną przyczyną śmierci w naszym kraju. W 2020 roku z powodu tych chorób zmarło ponad 200 tys. osób.
Jak można zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych? Artykuł pt. „Dark chocolate intake and cardiovascular diseases: a Mendelian randomization study” (2024) opublikowany w czasopiśmie Scientific Reports przedstawia wyniki badania związku między spożyciem ciemnej czekolady a ryzykiem CVD.
Cel i metody badania
W badaniu zastosowano metodę randomizacji mendelowskiej (MR). Wykorzystano model efektu stałego z odwrotnym ważeniem wariancji (IVW) oraz analizę wrażliwości metodą MRPRESSO. Dane pochodziły z ogólnodostępnych badań asocjacyjnych całego genomu (GWAS). Obejmowały 64 945 tys. Europejczyków.
CVD a czekolada – wyniki
Wyniki badań wykazały, że spożycie ciemnej czekolady wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego i prawdopodobnie z niższym ryzykiem zakrzepicy żył głębokich. Nie stwierdzono jednak związku między spożyciem ciemnej czekolady a innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Czekolada a nadciśnienie
W ciemnej czekolady znajdują się metyloksantyny i flawanole takie jak procyjanidyna, katechina i epikatechina. To właśnie one mają korzystny wpływ na nasz układ krążenia. Uaktywniają one syntezę tlenku azotu (NO) w komórkach śródbłonka, co prowadzi do rozkurczu naczyń krwionośnych.
Ograniczenia
Badanie opiera się na danych podsumowujących, które nie uwzględniają indywidualnych różnic między osobami badanymi. Ponadto, jako badanie genetyczne, nie bierze ono pod uwagę interakcji gen-środowisko i gen-gen. Niemniej uzyskane wyniki mogą mieć znaczenie dla profilaktyki CVD w populacji. Konieczne są jednak dalsze badania kliniczne, które potwierdzałyby jednoznacznie związek między spożyciem ciemnej czekolady a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Czytaj także: Brak ryzyka sercowo-naczyniowego przy stosowaniu stymulantów w ADHD – meta-analiza
[…] Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) a czekolada […]