Home DOBROSTAN Recepta na zdrową florę jelitową

Recepta na zdrową florę jelitową

0
Fresh milk in glass on dark wooden tabletop and blurred landscape with cow on meadow. Healthy eating. Rustic style. Space for design.

Jak już kilkakrotnie wspominałem, w świecie neuropsychiatrycznym wiele obecnie mówi się o znaczeniu flory jelitowej i funkcjonowania osi jelito-mózg dla zdrowia psychicznego człowieka. W tym nurcie powstało i powstaje wiele prac oceniających wpływ poszczególnych gatunków bakterii dla rozwoju, czy zmniejszenia nasilenia się dolegliwości i chorób psychicznych. I rzeczywiście, w niektórych przypadkach taki związek udaje się potwierdzić.

W pracy “Recipe for a healthy gut” opublikowanej kilka dni temu, autorzy sprawdzili, w jaki sposób zmienia się flora jelitowa (i stan psychiczny) pod wpływem spożywania niepasteryzowanego mleka. W badaniu uczestniczyły 24 osoby, które brały udział w kursie gotowania prowadzonym w gospodarstwie agroturystycznym.

Uczestnicy przez 12 tygodni kursu pozostawali w gospodarstwie i spożywali produkty tam wytworzone, w tym niepasteryzowane mleko i produkty nabiałowe z niego wyprodukowane. Na początku i końcu badania uczestnicy oddali próbki kału i wypełnili kwestionariusz obejmujący wiele parametrów dotyczących nastroju, lęku i snu.

Po zakończeniu kursu przeprowadzono analizę składu bakteryjnego kału za pomocą sekwencjonowania genetycznego. Stwierdzono znamienny wzrost bakterii z rodzaju Lactobacillus w stosunku do okresu przed badaniem. W kale wykazano również wzrost poziomu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) i walerianianów, a także zwiększenie różnorodności mikroflory.

Nie wykazano jednak wpływu diety na wyniki kwestionariuszy dotyczących depresji, lęku, stresu i zaburzeń snu, co autorzy tłumaczyli tym, że uczestnicy badania byli osobami zdrowymi i powyższe zaburzenia występowały u nich w niewielkim stopniu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version