sobota, 18 maja, 2024

Spożywanie orzechów włoskich poprawia zachowanie dzieci z ADHD

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej, czy zaburzenie hiperkinetyczne, to inne nazwy zaburzenie neuropoznawczego nazywanego najczęściej ADHD.

Zaburzenie to stanowi najczęstszy problem psychiatryczny u dzieci, odpowiedzialny za około 50% wszystkich wizyt u psychiatry lub psychologa. Dzieci z ADHD mają często problemy z koncentracją, impulsywnością i obniżoną lub podwyższoną aktywnością.

Aż 60% z nich przejawia zaburzenia zachowania, najczęściej pod postacią zaburzenia opozycyjno-buntowniczego.

Już w kilku badaniach wykazano, że spożywanie kwasów omega-3 może zmniejszać nasilenie objawów ADHD.

Nowe badanie

Kwas alfa-liponowy (ALA) należy do grupy kwasów omega-3. Jego bogatym źródłem są orzechy włoskie. W najnowszym badaniu postanowiono sprawdzić, czy suplementacja diety orzechami włoskimi może mieć wpływ na objawy ADHD.

W tym celu autorzy przeprowadzili 6-miesięczną, randomizowaną, kontrolowaną interwencję żywieniową, aby ocenić, czy spożywanie orzechów włoskich ma korzystny wpływ na rozwój neuropsychologiczny i behawioralny nastolatków.

Schemat badania

Badanie odbyło się między 01.04.2016 a 30.06.2017 w dwunastu różnych szkołach średnich w Barcelonie w Hiszpanii. W sumie 771 zdrowych nastolatków w wieku 11–16 lat zostało losowo przydzielonych do dwóch równych grup (interwencji lub kontroli).

Grupa interwencyjna otrzymywała 30 g surowych orzechów włoskich dziennie przez 6 miesięcy. Oceniono wiele pierwszorzędowych punktów końcowych dotyczących rozwoju neuropsychologicznego (pamięć robocza, uwaga, inteligencja płynna i funkcje wykonawcze) i behawioralnego (objawy społeczno-emocjonalne i zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi [ADHD]) na początku badania i po interwencji.

Poziom ALA w krwinkach czerwonych (RBC) określono na początku badania i po 6 miesiącach jako miarę przestrzegania zaleceń.

Wyniki

Wyniki badania sugerują, że spożywanie orzechów włoskich przez 6 miesięcy nie poprawiło funkcji neuropsychologicznych zdrowych nastolatków.

Jednak u uczestników, którzy lepiej stosowali się do zalecenia spożywania orzechów włoskich zaobserwowano lepszą ciągłą uwagę, płynną inteligencję i zmniejszenie nasilenia objawów ADHD.

Badanie to stanowi podstawę do dalszych badań klinicznych i epidemiologicznych nad wpływem orzechów włoskich i ALA na rozwój neurologiczny młodzieży.

Jarosław Jóźwiak
Jarosław Jóźwiak
Dr hab. n. med. Jarosław Jóźwiak jest lekarzem psychiatrą specjalizującym się w tematyce ADHD i psychiatrii perinatologicznej, laureatem wielu nagród naukowych m.in. Premiera RP, Polskiej Akademii Nauk, Ministra Zdrowia. Jest współzałożycielem i Dyrektorem Medycznym klinik ALMA Centrum Terapii Kobiety i Dziecka. Jego zainteresowania naukowe dotyczą neurobiologii, chorób psychiatrycznych i neurologicznych.

powiązane artykuły

14,102FaniLubię
1,473ObserwującyObserwuj
22,000SubskrybującySubskrybuj

Popularne artykuły