Jedno z badań wykazało, że dieta zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego sprzyja zwiększeniu tempa syntezy białek mięśniowych. Wyniki sugerują, że taki sposób odżywiania może mieć korzystny wpływ szczególnie na osoby starsze.
Wstęp
Białka są nie tylko ważnym składnikiem odżywczym, ale także podstawowym materiałem budulcowym mięśni. Jak pokazują badania, aby zachować zdrowe mięśnie, ważne jest spożywanie odpowiednich składników odżywczych, takich jak białka, witaminy i minerały. Źródłem tych składników mogą być zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Czytaj także: Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) a czekolada
Cel i metody badania
Autorzy porównywali wpływ spożycia posiłku na syntezę białek mięśniowych u starszych dorosłych osób. Tempo syntezy białek u badanych mierzono po podaniu im pokarmu zawierającego produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz zestawiano je z wynikami uzyskanymi w przypadku podaży posiłku wegetariańskiego.
Zastosowano metodę randomizacji mendelowskiej (MR), wykorzystując model efektu stałego z odwrotnym ważeniem wariancji (IVW) oraz analizę wrażliwości metodą MRPRESSO. Dane pochodziły z ogólnodostępnych badań asocjacyjnych całego genomu (GWAS). Obejmowały one 16 zdrowych dorosłych osób starszych – 8 mężczyzn i 8 kobiet pochodzenia europejskiego.
Wyniki
Wyniki badań wykazały, że grupa A, która spożyła posiłek zawierający produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, w tym 100 g chudej wołowiny, charakteryzowała się istotnie wyższym tempem syntezy białek mięśniowych niż grupa B, która spożyła izokaloryczny i izoazotowym posiłek wegetariański. Różnica ta była widoczna zarówno w mięśniach nóg, jak i ramion.
Ponadto, grupa A miała wyższe stężenie aminokwasów egzogennych we krwi niż grupa B przez cały 6-godzinny okres pomiarowy.
Mechanizmy, które mogą tłumaczyć korzystny wpływ produktów pochodzenia zwierzęcego na syntezę białek mięśniowych, to lepsza strawność i biodostępność białek. Odpowiadać za mogą także wyższa zawartość niektórych aminokwasów, takich jak leucyna, która stymuluje szlak sygnałowy mTORC1 odpowiedzialny za regulację syntezy białek.
Czytaj także: Dieta bezmięsna sprzyja zdrowiu. Badanie na 22 parach bliźniąt
Ograniczenia i wnioski
Uzyskane wyniki sugerują, że dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego może mieć korzystny wpływ na zdrowie mięśni. Warto jednak pamiętać, że badania prowadzono na niewielkiej grupie osób. Z powodu tych ograniczeń konieczne są dalsze badania w tym zakresie.