Dieta bezmięsna czy bogata w mięso? Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda postanowili to sprawdzić w badaniu 22 par bliźniąt. Wyniki bezsprzecznie wskazują, że dieta roślinna sprzyja zdrowiu.
Od lat trwa debata na temat korzyści ze stosowania diety bezmięsnej i bogatej w mięso. Dlatego naukowcy z Uniwersytetu Stanforda postanowili wykonać badanie, sprawdzając, jak obie diety wpływają na bliźniacze rodzeństwo.
Czym jest dieta bezmięsna?
Dieta bezmięsna to sposób odżywiania, który składa się głównie lub całkowicie z żywności pochodzenia roślinnego. Skupia się więc na spożywaniu warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych i owoców.
Przebieg badania
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda postanowili zbadać wpływ diet bezmięsnej i mięsnej na przykładzie 22 par dorosłych bliźniaków jednojajowych. Podczas eksperymentu sprawdzali, jak każdy z pary rodzeństwa radzi sobie, stosując wybrany sposób odżywiania. Gdy jeden korzystał z diety wegańskiej, czyli wolnej od produktów odzwierzęcych, drugi był na diecie wszystkożernej, bogatej w mięso i rośliny. Monitorowanie bliźniaków trwało dwa miesiące.
Badanie bliźniąt jednojajowych
To, co wyróżnia badanie ze Stanford, to udział w nim bliźniąt jednojajowych czyli osób posiadających ten sam materiał genetyczny i podobnym wpływie czynników środowiskowych.
„Ponieważ bliźnięta jednojajowe mają prawie identyczne DNA i wiele wspólnych doświadczeń (np. wychowanie, dorastanie w regionie geograficznym i podobne narażenie na inne zmienne), zaobserwowane różnice w wynikach zdrowotnych po przyjęciu różnych wzorców żywieniowych można w dużej mierze przypisać samej diecie” – napisali autorzy.
Czytaj także: Dieta eliminacyjna jako forma leczenia ADHD?
Wyniki badania
Wyniki badania zostały opublikowane 30 listopada w czasopiśmie JAMA Network Open. Skupiały się głównie na wskazaniu różnic w stanie układu krążenia bliźniąt. Analizowano również poziom cholesterolu, cukru, insuliny i masa ciała.
Po ośmiu tygodniach stosowania odpowiednich diet zaobserwowano pewne zmiany. Rodzeństwo bliźniacze, które stosowało dietę wegańską, obniżyło poziom LDL, czyli „złego” cholesterolu. W dodatku więcej straciło na wadze i miało niższy poziom insuliny.
„Wyniki tego badania sugerują, że zdrowa dieta roślinna zapewnia znaczną przewagę ochronną w zakresie kardiometabolizmu w porównaniu ze zdrową dietą ogólną” – wskazują autorzy badania.
Dieta bezmięsna – korzyści
Wiele dotychczasowych badań jednoznacznie wskazuje, że diety oparte o produkty roślinne są lepszym wyborem niż diety mięsne. Za nadrzędny argument uznaje się ich korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Badanie opublikowane w zeszłym roku wykazało, że dieta roślinna może przedłużyć życie o kilka lat.
W tym badaniu naukowcy z Norwegii wykorzystali modele komputerowe. Porównali typową zachodnią dietę – bogatą w białka zwierzęce, nabiał i cukier – z dietą roślinną, bogatą w owoce, warzywa, fasolę i zboża z uwzględnieniem białka pochodzenia zwierzęcego.
Według modeli komputerowych 20-latek, który przeszedł na dietę roślinną, może przedłużyć swoje życie o 10 lat. Natomiast z badania opublikowanego w lutym 2022 roku w PLOS Medicine wynika, że 80-latek, który rozpoczął dietę roślinną, może wydłużyć swoje życie o trzy lata.
Czytaj także: Odkryto sposób na poprawę funkcji wykonawczych w ADHD